Yazılım nedir?

Yazılım nedir?

Yazılım makinaya ne yapacağını tarif etmenin sanatıdır. Yazılım dilleri makina ve insan arasında tercümanlık görevi üstlenmektedir.

Yazılmış kod, bir derleyici veya yorumlayıcı aracılığı ile makinanın diline çevirilir. Böylece makina ne yapması gerektiğini anlar ve hemen harakete geçer.

Yazılım dilleri nedir?

Yazılım dilleri bir takım kurallardan ve anahtar kelimelerden oluşan işlem tarif edicilerdir. Bir yazılım diliyle belli bir işlemi ifade edersin ve yazılım dili bu ifade edilen işlemi makinanın anlayacağı dile çevirerek çalıştırılmasını sağlar.

Yazılım dili çeşitleri nelerdir?

Yazılım dilleri farklı modellerde tasarlanır. En bilinen modeller sırasıyla İmperatif, Fonksiyonel ve Objesel Tasarımlı modellerdir.

İmperatif dil yapısı

İmperatif diller günümüzde tam manasıyla kalmadı. Daha çok fonksiyonel ve imperatif karşımı dillerle var. Bunlar mesela Bash/CSh Skript dilleri gibi dillerdir.

İmperatif sınıfına giren diller mesela DOS Skriptleri, GWBasic gibi diller.

İmperatif dillerde fonksiyonlar yok. Global birim, lokal birim gibi bir ayırım yok. Tüm kod global veya bakış açısına göre lokal olarak tek bir birimde girilir.

Bu tür dillerde fonksiyonlar olmadığı gibi yapıtaşları, objeler, modüler yapılar, arayüzler ve birçok teknik konsept yoktur. En basit ve en sıradan kodlama ilkelerine sahiptirler.

Fonksiyonel dil yapısı

Bu tür diller hala yaygındır. En bilinir fonksiyonel dil C'dir. Bu tür dillerde herşey fonksiyonlar ile yapılır. Ayrıca birimlerle kod organize edilir. Global ve lokal birimler farklıdır.

Objesel Tasarım dil yapısı

Bu tür daha çok fonksiyonel dil yapısının geliştirilmiş halidir ve günümüzde en yaygın olan modeldir. Birebir fonksiyonel ve objesel tasarımı ayrı ayrı destekleyen diller arasında Basit, Visual Basic <= 6.0, Gambas, Xojo ve C++ geliyor. Tam manasıyla objesel tasarım dili olarak C# ve Java karşımıza çıkıyor.

Skript dillerinden hem fonksiyonel, hemde objesel tasarım destekli diller arasında JavaScript ve PHP var.

Bu modele göre her şey obje olarak algılanıyor ve obje mantığına dayanarak kodlanıyor. Bir objenin özellikleri (değişkenler, dizilimler vesaire) ve metotları (özel fonksiyonları) vardır. Bunlar yoluyla obje kullanılabilir.

Bu konsept altında yatan düşünce kodu yapıtaşları şeklinde organize ederek sadece yapıtaşlarını birbirlerine ilişkilendirerek bir uygulama geliştirmektir.

En iyi model hangisidir?

Amacına göre olmak üzere, bazı durumlarda sadece objesel tasarımlı diller, bazı durumlarda sadece fonksiyonel diller, bazı durumlarda da hem fonksiyonel, hemde objesel tasarımı bir arada destekleyen diller en iyisidir. Bu kullanım alanına ve kodlanacak projeye bağlıdır.

Mesela robotik kodlar en iyi fonksiyonel kodlanabilir. Objesel tasarımlı kodlar bu durumda fazla makina kodu oluşturur ve daha ağır çalışabilir.

Görsel arayüzlü uygulamalar, yine amacına göre, bazen sadece objesel tasarım olarak, bazende hem fonksiyonel, hemde objesel tasarım olarak kodlanır.

Yorumlar